Diferențe între moldoveni și ardeleni

Noi suntem ca într-on banc, aci: un ardelean și un moldovean. Suntem foarte diferiți: o dată, că io mi-s așe mai slow.. și moldoveanu’ îi așe mai aprig: în 3 propoziții te-o combinat și ți-o vândut-o pe mă-ta. Pe lângă asta, avem câteva diferențe culinare.

M-am învățat să nu mă mai mir de cum  se mâncă prin țară, în special de când jumătatea mea mi-o gătit prima cină: mămăligă cu brânză, cartofi prăjiți și ochiuri.

Diferența numero uno: Mămăliga. Care la moldoveni se mâncă cu: sarmale, cartofi prăjiți, tocănițe, căpșuni, pește etc.  Până să descalec pentru prima dată în Moldova, am mâncat mămăliga doar cu brânză, cu lapte și papricaș. Și bineînțeles, mămăliga aia clădită în straturi. Și cam atâta.

Diferența 2: cartofii. Io așe am fost învățată, că unde-s cartofi, nu mai intră pită. Cu atât mai puțin mămăligă. Și niciodată, dar NICIODATĂ nu mi-am uns pită cu piure de cartofi. Ever.

Diferența 3: usturoiu. Gândești că suntem beliți de pe dracu’. Nuj dacă de la Dracula ni se trage, da’ noi ardelenii nu suntem sănătoși dacă nu trântim o tonă de usturoi în mâncare. Moldovenii parcă au măsură.

Diferența patru: spaghetele cu gem. :))) De 2 zile râd într-una de domnul meu, care mi-o zâs că tare ar mânca niște spaghete cu gem. Sau și mai bine, cu dulceață, ca re mai mult „sos” :))) fuck.

Diferența 5: fasolea. So, în ardeal: fasolea frecată îi fasolea aia făcută ca o pastă și iahnia de fasole îi fasolea aia cu boabe întregi, sos de roșii etc. În Piatra: iahnia de fasole îi fasolea frecată, aia ca o pastă. Și Mâncărica de fasole, sau fasolea prăjită, îi aia cu boabe. Deci, cumva pe dos. Și legat de fasolea frecată, nici aia nu o ung pe pită, io personal. Nu știu restu.

Diferența 6: alcool-ul. Ardelenii nu-s sănătoși dacă nu beu pălincă, moldovenii se tratează cu vin. Și ce vin, doamne! Din Rai!

Moldovenii îs oamenii mei preferați, îi iubesc sincer pe toți, că-s oameni de treabă. În special pe ăștia de la mine din „casă”.

*Acest post nu este o caterincă la adresa moldovenilor. Aceasta este: – care-i prietenul cel mai bun al moldoveanului? – Pâinele.

Comments